SAYA SUKA KECANTIKAN

Untuk penjagaan wajah iaitu luaran.. sy pengguna dan perunding bebasMARYKAY..utk kesihatan dalaman.. sy sarankn EMORRA GLOW C utk kesihatan..kulit yang glow dan radian.. utk wangian.. sy prefer yg bebas alkohol SCAFT PERFUME.. indah nya hidup seorang wanita














Selasa, 3 Februari 2009

Kenali perfume





Mungkin kita keliru dengan istilah-istilah yang digunakan didalam industri perfume ini. Jika dilihat di dalam pasaranterdapat pelbagai jenama dan jenis yang dikeluarkan. Contohjenis-jenis perfume yang biasa kita dengar ialah seperti EauDe Perfume, Eau De Toilette (bukan toilet ya), perfume, parfum,cologne dan pelbagai istilah lagi. Untuk memudahkan anda memilih jenis perfume yang sesuai, hari ini saya ingin jelaskan jenis-jenis perfume yang terdapat di pasaran supaya anda tidak keliru lagi.Sebenarnya hanya terdapat 4 tahap (kategori) perfume iaitu1. Perfume (parfum)2. EDP - Eau de Perfume (Eau de Parfum)3. EDT - Eau de Toilette (disebut 'o-do-twa-lay')4. Cologne*********1. PERFUME (PARFUM)Perfume atau parfum (dalam bahasa Perancis) mengandungikepekatan minyak wangian yang tinggi iaitu 20% hingga 50%,menjadikannya tahan lebih lama jika dipakai. Oleh itu harganya juga adalah yang paling mahal.2. EAU DE PERFUME (EAU DE PARFUM -EDP)Eau de Parfume mengandungi kandungan minyak wangian di antara10-15%. Ia adalah jenis wangian yang paling popular keranalebih murah jika dibandingkan dengan perfume dan masih bolehbertahan agak lama jika dipakai.3. EAU DE TOILETTE (EDT)Eau de Toilette ialah campuran perfume di antara 3-8%. Iatidak boleh bertahan terlalu lama. Tidak hairanlah ia hanyamampu bertahan di antara 3 hingga 4 jam bergantung kepadajenis kulit anda. Ramai orang menganggap Eau de Toilette samaseperti perfume atau eau de parfume. Cara paling baik untukmenyelesaikannya ialah bawanya ke mana-mana (di dalam botolkecil). Baunya juga tidaklah sehebat Perfume atau eau de perfumetadi tetapi ia sudah boleh membuat orang di sekeliling andamenyedut udara dalam-dalam jika terserempak dengan anda.Haruman yang nyaman dan perlahan ini juga boleh memberi kesanyang sangat bagus. Tidak terlalu kuat dan tidak terlaluperlahan. Sedang-sedang orang kata.4. COLOGNECologne mengandungi pati perfume yang paling sedikit iaitusekitar 3% sahaja. Eau de Cologne ialah istilah yang digunakanhari ini untuk merujuk kepada kadar campuran perfume. Ia adalahwangian yang paling kurang kepekatannya dan sudah tentulahlebih murah jika dibandingkan dengan yang lain.********Diharap dengan penjelasan ini, anda sudah boleh memahami jenis-jenis pewangi yang terdapat di pasaran dan boleh memilih yang mana satukah paling sesuai. Tunggu tips yangseterusnya ....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

saya beauty consultan anda

saya beauty consultan anda

Semuanya dari Mary Kay

skin care class Alor Gajah

skin care class Alor Gajah

facial @ kelas penjagaan kulit

Hai...

Selamat mnyambut ramadhan yg bakal tiba..seperti biasa SCC ( Skin Care Class ) akan diadakan seperti biasa cuma cuma di area berdekatan sahaja ya..



Mcm biasalah.. jika sesiapa ingin rasa sentuhan Marykay dari Teknik cucian wajah -guna dari oil make up remover-cleanser-masker,freshner sampailah moisturizer..bukan tu je.. lips kita ni pun kita akn SPA tau..selain tangan dan kaki..tp klu sesiapa nk spa kaki kene aturkan satu kelas khas yg lain..bukan apa..cuma takut masa x cukup..



Pastu gunakan foundation marykay yg sgt2 bagus-ringan..sekata.. tiada tandingan dengan foundation lain! then guna la semua make-up utk menyempurnakan wajah.. kolor2 marykay semuanya berasaskan mineral..so x perlu risau..



so sesiapa yg berminat.. hubungi saya..jom cantik d pagi syawal...

skin care class-diadakan utk puteri umno Merlimau.. thanksss

skin care class-diadakan utk puteri umno Merlimau.. thanksss