SAYA SUKA KECANTIKAN

Untuk penjagaan wajah iaitu luaran.. sy pengguna dan perunding bebasMARYKAY..utk kesihatan dalaman.. sy sarankn EMORRA GLOW C utk kesihatan..kulit yang glow dan radian.. utk wangian.. sy prefer yg bebas alkohol SCAFT PERFUME.. indah nya hidup seorang wanita














Khamis, 12 Februari 2009

Istilah Penjagaan Kulit

Akne-Kulit cela,termasuk bintik hitam,bintik putih,jerawat @ sista yang disebabkan terkumpulnya protein keratin,bakteria dan minyak dlm pori-pori kulit
Antioksida-Pelindung yg dapat melawan radikal bebas
Kolagen-Protein stuktur yang berserat di dalam kulityang menjadikannya anjal dan pejal
Komedogenik-Lapisan sel bwh epidermis
Elastin-Protein di dalam kulit yg boleh meregang dan kembali ke bentuk asal
Emolien-Bahan yang mengandungi lembapan yg berada di dalam kulit dan membantutkan penyejatannya supaya kulit lebih lembut
Pengelupas-Bahan atau produk (krim penyental yang berbiji) untuk membuang sel kulit mati dari permukaan kulit
Radikal Bebas-tidak stabil,molekul reaktif yang terhasilakibat terdedah dari UV ,tindakbalas kimia,yang boleh menjejaskan keanjalan dan ketegangan kulit
Humukten (pelembab)-Bahan yang membantu kulit mengekalkan lembapan
Menghidrat-mengembalikan proses lembapan biasa pada kulit
Hipoalergenik-Produk yang tidak mengandungu bahan bahan alahan seperti wangian.
Melanin-Pigmen berwarna coklat gelap atau hitam pd kulit
Sebum-Bahan semulajadi yang dihasilkan oleh kelenjer minyak yang merupakan pelembab semulajadi kulit.
-Semoga kini anda tahu istilah yang sering digunakan di dalam bidang kecantikan-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

saya beauty consultan anda

saya beauty consultan anda

Semuanya dari Mary Kay

skin care class Alor Gajah

skin care class Alor Gajah

facial @ kelas penjagaan kulit

Hai...

Selamat mnyambut ramadhan yg bakal tiba..seperti biasa SCC ( Skin Care Class ) akan diadakan seperti biasa cuma cuma di area berdekatan sahaja ya..



Mcm biasalah.. jika sesiapa ingin rasa sentuhan Marykay dari Teknik cucian wajah -guna dari oil make up remover-cleanser-masker,freshner sampailah moisturizer..bukan tu je.. lips kita ni pun kita akn SPA tau..selain tangan dan kaki..tp klu sesiapa nk spa kaki kene aturkan satu kelas khas yg lain..bukan apa..cuma takut masa x cukup..



Pastu gunakan foundation marykay yg sgt2 bagus-ringan..sekata.. tiada tandingan dengan foundation lain! then guna la semua make-up utk menyempurnakan wajah.. kolor2 marykay semuanya berasaskan mineral..so x perlu risau..



so sesiapa yg berminat.. hubungi saya..jom cantik d pagi syawal...

skin care class-diadakan utk puteri umno Merlimau.. thanksss

skin care class-diadakan utk puteri umno Merlimau.. thanksss